loading...

Subahanallah!!Doa mudah untuk meredakan sakit demam panas


Doa Demam Panas :Malik bin Isma’il menceritakan kepada kami, (ia berkata) Zuhair menceritakan kepada kami, (ia berkata) Hisyam menceritakan kepada kami (yang diterima) daripada Urwah (yang berasal) dari ‘Aisyah r.a. (yang diterima) dari Nabi s.a.w. Rasulullah s.a.w. bersabda: “Demam panas adalah dari serpihan api neraka Jahannam, maka dinginkanlah dengan air.” (Hadis Sahih Riwayat al-Bukhari, no. 3023)Dalam dunia perubatan, salah satu cara untuk mengurangi rasa panas badan adalah dengan meletakkan air @ ais di bahagian dahi @ kepala. Sehingga suhu tubuh yang belebihan boleh berkurang dan kembali pada keadaan yang normal.

Hadis lain berkaitan dengan deman atau penyakit, antaranya ialah;“Sakit demam itu menjauhkan setiap orang mukmin dari api neraka”.

(HR. Al-Bazzar, dishohihkan Syeikh Albani dalam kitab Silsilah al Hadiits ash Shohihah no. 1821).“Janganlah kamu mencaci-maki penyakit demam, kerana sesungguhnya (dengan penyakit itu) Allah akan menghapuskan dosa-dosa anak Adam sebagaimana tungku api menghilangkan kotoran-kotoran besi”. (Hadis Riwayat Muslim no. 2575).“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya, melainkan Allah akan mengugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang mengugurkan daun-daunnya”. (Hadis Riwayat Bukhari no. 5660 dan Muslim no. 2571).“Tidaklah seseorang muslim ditimpa keletihan, penyakit, kesusahan, kesedihan, gangguan, kegundah-gulanan hingga duri yang menusuknya, melainkan Allah akan menghapuskan sebagian dari kesalahan-kesalahannya”. (Hadis Riwayat Bukhari no. 5641).“Tidaklah menimpa seorang mukmin rasa sakit yang terus menerus, kepayahan, penyakit, dan juga kesedihan, bahkan sampai kesusahan yang menyusahkannya, melainkan akan dihapuskan dengan dosa-dosanya”. (Hadis Riwayat Muslim no. 2573).“Tidaklah seorang muslim tertusuk duri atau yang lebih dari itu, melainkan ditetapkan baginya dengan sebab itu satu derajat dan dihapuskan pula satu kesalahan darinya”.

(Hadis Riwayat Muslim no. 2572).Walaupun demikan, seorang mukmin mestilah berikhtiar untuk mengubatinya. Ini adalah kerana Rasulullah SAW. bersabda:

“Allah tidak menurunkan penyakit melainkan pasti menurunkan ubatnya”.

(Hadis Riwayat Bukhari no. 5678).Tapi haruslah di teliti cara perubatan @ ikhtiar yng digunakan dan janganlah sesekali menggunakan sesuatu yang haram atau bertentangan dengan apa yang telah ditetapkan dalam Islam.Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya Allah menciptakan penyakit dan ubatnya, maka berubatlah dan janganlah berubat dengan yang haram”.

(Hadis Riwayat  Ad Daulabi dalam al-Kuna, dihasankan oleh Syeikh Albani dalam kitab Silsilah al Hadith ash- Shohihah no. 1633).“Sesungguhnya Allah tidak menjadikan kesembuhan kalian pada apa-apa yang haram”.

(Hadis Riwayat. Abu Ya’la dan Ibnu Hibban no. 1397. Dihasankan oleh Syeikh Albani dalam kitab Mawaaridizh Zham-aan no. 1172).Sesungguhnya, sakit atau musibah merupakan pintu kesedaran seorang hamba bahawa ia memerlukan Allah S.W.T. Tidak sedetik pun ia tidak memerlukanNya dan perlu selalu bergantung kepadaNya.Marilah sama-sama istighfar di atas apa yang telah dilakukan sepanjang nyawa dikandung badan. Moga-moga setiap amalan yang kita dilakukan diterima olah Allah S.W.T.Doa untuk menjadi air penawar adalah :1. Baca surah al-Fatihah sekali.2. Baca selawat Syifa’ sekali3. Baca ayat 21-24 surah al-Hasyr Kemudian, hembuskan di atas air sejuk .Petua Kurangkan Demam Panas Boleh kurangkan panas badan dengan mengjelum (membasahkan) kepala bayi/kanak-kanak. Ambil daun bunga raya atau daun pokok rambutan atau asam jawa (yang ada biji tu) Ramas daun tadi dengan air sehingga keluar lendirnya. Jelum kepala bayi/kanak-kanak/bapa bayi tadi. Ulang beberapa kali. Insyaa Allah, suhu badan yang panas akan kurang dan reda.. Amalkanlah kerana yang menyembuhkan penyakit adalah Allah SWT. Wallahu a'lam
loading...

0 Response to "Subahanallah!!Doa mudah untuk meredakan sakit demam panas"

Post a Comment

loading...
'));