loading...

Mencari Malam Seribu Bulan, Panduan Amalan 10 Malam Terakhir Ramadhan Yang Harus Kita Rebut!!


Pada malam Lailatul Qadar - malam seribu bulan, malaikat turun memenuhi bumi bersama Malaikat Jibril alaihi salaam. Dengan demikian, Allah Al-‘Afuw memberikan pengampunan kepada mukminin yang bertaubat, sebanyak apapun dosa-dosanya.

Malam Lailatul Qadar

Lailatul Qadar (Malam Qadar) yang dinyatakan di dalam al-Quran sebagai, “lebih baik daripada seribu bulan” (97:3). Apa-apa ibadah yang dilakukan pada malam ini seperti membaca al-Quran, mengingati Allah, dan lain-lain adalah lebih baik daripada beribadah untuk 1000 bulan yang tidak mengandungi malam Qadar.

Rasulullah SAW sendiri memaksa dirinya dengan ketaatan dalam sepuluh malam terakhir berbanding pada masa lain.

Aishah (RA) berkata bahawa Nabi SAW bersabda, "Carilah Lailatul Qadr pada malam bernombor ganjil pada sepuluh malam terakhir Ramadan." (Bukhari).

Nabi berkata, “Sesiapa sembahyang pada malam Qadar dengan iman dan harapan untuk ganjarannya, semua dosa-dosa sebelum ini akan diampuni.” (Bukhari dan Muslim dari Abu Huraira).

Berikut tips dan panduan menjelang 10 malam terakhir Ramadhan. Semoga memberi manfaat.

1. Luangkan masa untuk Allah

Kita akan berehat seketika untuk hampir segala aktiviti didalam hidup. Kenapa tidak kali ini dengan memberi tumpuan kepada penyembahan dan mengucapkan terima kasih kepada Pencipta kita.

Sekurang-kurangnya kita mengambil sedikit masa jika boleh. Berjaga pada waktu malam untuk melakukan Ibadah qiamullail, tidak perlu risau tentang kerja pada keesokan harinya. Insyallah, ia tidak akan menjejaskan kita pun.

2. I’tikaf

Ia adalah amalan Rasulullah untuk menghabiskan sepuluh hari terakhir dan malam Ramadhan, duduk dalam masjid untuk i’tikaf.

Orang-orang yang beri’tikaf tinggal di masjid sepanjang masa ini, melaksanakan pelbagai bentuk amalan (mengingati Allah), seperti melakukan solat sunat, membaca dan memahami al-Qur'an.

3. Amalkan doa khas ini

Aishah ra berkata, "Aku pernah bertanya Rasulullah SAW, "Wahai Rasulullah, jika aku tahu bila malam Lailatul Qadar, apakah yang perlu aku ucapkan semasa berdoa?’

Baginda berkata, “Katakanlah: Ya Allah, Engkau adalah Pemaaf dan suka memaafkan, maka maafkan aku. ” (Ahmad, Ibn Majah, dan Tirmidzi).

4. Merenung makna al-Qur'an

Pilih surah terkini atau surah yang anda pernah mendengar dalam Tarawih dan membaca terjemahan dan Tafsir. Kemudian berfikir secara mendalam tentang makna dan bagaimana ia memberi kesan kepada anda.

5. Berdoa supaya dosa dihapuskan

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW berkata, "Sesiapa yang berdiri (mengerjakan sembahyang) pada malam Lailatul Qadar, mengharapkan pahala dari sisi Allah, semua dosanya pada masa lalu akan diampuni." (Bukhari dan Muslim).

Cuba untuk membuat doa anda lebih panjang, lebih mendalam dan bermakna. Jika anda sudah biasa dengan surah yang panjang, baca terjemahan dan penjelasan. Hayati makna daripada surah.

Ini adalah cara yang baik untuk meningkatkan tumpuan, walaupun dalam sembahyang, di mana ramai daripada kita cenderung untuk menjadi lalai dan/atau mudah terganggu.

6. Buat satu senarai doa peribadi

Tanya diri kita apa yang kita benar-benar mahu dari Allah. Buat senarai setiap dan segala-galanya, tidak kira betapa kecil atau berapa besar, sama ada ia berkaitan dengan dunia ini atau tidak. Allah suka mendengar doa dan permintaan daripada kita.

7. Amalkan Doa Panjang, Ikhlas dan Mendalam

Salah satu masa terbaik untuk melakukan ini ialah pada bahagian terakhir malam.

Abu Huraira ra, berkata bahawa nabi bersabda, "Apabila berakhir satu pertiga malam, Allah, Yang Amat Terpuji turun ke langit bumi dan berfirman: "Siapakah yang berdoa untuk Ku? Siapa yang berdoa untuk ku memohon apa-apa akan ku perkenankan. Dan yang yang memohon keampunan kepada-Ku, Aku akan memaafkannya." (Bukhari, Muslim).

Bangun satu jam sebelum masa sahur untuk meminta kepada Allah untuk apa-apa dan semua yang kita mahu. Ini boleh dilakukan dengan doa dalam bahasa kita sendiri (tidak semestinya bahasa arab), dengan ikhlas dan keyakinan.

8. Berbuka dengan keluarga

Jika kita selalu menghabiskan masa berbuka pada hari-hari bekerja di dalam pejabat di tempat kerja, kini beberapa hari terakhir Ramadhan ini habiskanlah masa berbuka dengan keluarga kita

Tips ini adalah sebahagian kecil daripada apa yang boleh kita dilakukan. Tentukan bagaimana malam yang lebih baik daripada seribu bulan ini digunakan.

Ini akan membantu kita untuk mengelakkan daripada kerugian pada Malam Lailatul-Qadar pada 10 hari terakhir.

Semoga kita dapat meraih sebanyak mungkin pahala pada Ramadhan kali ini.. :)loading...

0 Response to "Mencari Malam Seribu Bulan, Panduan Amalan 10 Malam Terakhir Ramadhan Yang Harus Kita Rebut!!"

Post a Comment

loading...
'));