loading...

Berdosa Besar!!Inilah Jenis Isteri Yang Tidak Akan Mencium Bau Syurga Apabila Melakukan Ini Kepada Suami Dan Anaknya!!


Apakah hukum isteri melarikan diri dari rumah ikut lelaki lain serta meninggalkan suami dan anak. Sedangkan sudah di suruh balik kerumah tapi tidak mahu mendengar nasihat. Apakah dosa isteri itu suami akan menanggung nya…?

Jawapan :

Isteri keluar rumah ikut lelaki lain dengan meninggalkan suami dan anak-anaknya adalah BERDOSA BESAR, TIDAK CIUM BAU SYURGA.

Daripada Ibnu Abbas dan Imran bin Hussein r.a. bahawasanya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “ Aku melihat ke dalam syurga, maka aku dapat melihat kebanyakan penghuninya adalah terdiri daripada kalangan orang-orang yang fakir miskin. Dan aku melihat ke dalam neraka, maka aku dapat melihat kebanyakan penghuninya adalah terdiri daripada golongan wanita. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).…

Terdapat tujuh perkara yang menunjukkan ketidaktaatan kepada suami yang dianggap nusyuz itu ialah seperti berikut:

Pertama : Keluar dari rumah tanpa keizinan suaminya. Terkecuali daripada keadaan ini apabila isteri keluar berjumpa qadi untuk menuntut hak, mencari nafkah apabila suami tidak berkemampuan memberi nafkah kepadanya, meminta fatwa atau hukum jika sekiranya suaminya bukan seorang faqih dalam bidang agama.

Jika seorang isteri meminta izin untuk keluar rumah menziarahi kedua ibu bapanya atau ingin melihat jenazah ibu atau bapanya atau anaknya (yang tidak tinggal bersamanya), maka suami berhak untuk tidak mengizinkan. Walau bagaimanapun dalam hal ini, adalah lebih utama jika suami mengizinkan isteri.

Peristiwa ini pernah berlaku dizaman Rasulullah SAW apabila seorang suami tidak membenarkan isterinya keluar rumah tanpa izinnya semasa beliau bermusafir. Walaupun kematian ayah wanita tersebut, Nabi SAW tidak membenarkan wanita itu keluar rumah untuk menziarahi jenazah ayahnya. Oleh kerana ketaatan wanita ini maka Nabi SAW menjelaskan bahawa Allah SWT telah mengampunkan dosa ayah wanita tersebut..

Kedua : Enggan mengikut suami berpindah ke negeri lain tanpa ada keuzuran yang dibenarkan syarak seperti isteri sakit atau perjalanan menuju ke negeri tersebut tidak aman atau suami berpindah ke negeri yang ditimpa wabak atau taun.
Ketiga : Tidak membukakan pintu untuk suami masuk ke rumah atau ke bilik dengan tujuan menegahnya daripada masuk ke dalam rumah atau bilik.

Keempat : Tidak menyerahkan diri pada suami (ketika suami berhajat kepadanya) tanpa ada keuzuran seperti sakit. Setakat malas atau letih bukan alasan yang menasabah.

Kelima : Tidak mengendahkan panggilan suami kerana sibuk dengan keperluannya.

Keenam : Isteri mendakwa suaminya telah mentalaknya sedangkan dakwaan tersebut adalah palsu.

Ketujuh : Isteri merahsiakan perhubungannya dengan lelaki lain, selalu chatting, talipon dan hantar pesanan ringkas tanpa pengetahuan suami untuk berseronok-seronok dan menceritakan aib suaminya.

Jika suami sudah memberi nasihat tetapi isteri tidak mahu dengar maka isteri akan menanggung dosanya sendiri dan suaminya akan terlepas kerana sudah diberi nasihat. Sebaik-baiknya suami menceraikan isteri seperti ini kerana secara terang-terang melakukan dosa besar.

wallahualam

Sharing is caring!


loading...

0 Response to "Berdosa Besar!!Inilah Jenis Isteri Yang Tidak Akan Mencium Bau Syurga Apabila Melakukan Ini Kepada Suami Dan Anaknya!!"

Post a Comment

loading...
'));