loading...

Bahaya Simpan Bawang Di Dalam Peti sejuk...Rupanya Akan Menjadi Racun...Ramai Yang Tak Tahu


Fakta Yang selalu PP Dengar Bawang Yang Sudah Di Potong akan jadi sangat beracun walaupun sekadar disimpan untuk satu malam sahaja secara terdedah atau disimpan dalam peti sejuk akan menghasilkan satu bakteria yang bertoksik. Bila masuk dalam perut

akan berlaku jangkitan perut seterusnya menyebabkan perut meragam atau sakit  Ini disebabkan oleh rembesan hempedu yang berlebihan malah akan menyebabkan keracunan makanan.

PP Sendiri Tak Pasti Kesahihannya Tapi PP terbaca Artikel ni Di Fb dan PP rasa Patut Share Dengan Korang Semua, Menurut Akak Tuh kalau nak sahih boleh refer kementrian kesihatan tetapi Akak Tuh nak ajak Kita berfikir sacara rational dan logik akal . Sedangkan beras yang tahan bertahun-tahun di luar apabila diblender dengan air dan disimpan di dalam peti sejuk, tak sampai seminggu pun dah mula berbuih.

Ikan bilis yang juga tahan lama diluar, tapi jika  diblender dengan air dan disimpan didalam peti sejuk masuk 2 hari je dah berbau hapak. Sama jg kesnya dengan bahan mentah yang lain termasuklah spesis bawang. Ye, bawang putih merupakan antibacteria. Tetapi sejauh mana kita yakin dia masih elok untuk digunakan jika disimpan di dalam peti ais? seminggu ke? 2minggu ke? sebulan ke?? atau agak2 je, nampak tak berbuih lagi, lagi tu masih elok digunakan??

Jika kita sendiri tak pasti yakin, lebih  Baik kita ambil langkah yang lebih selamat?? Seeloknya, selepas diblender, tumis bawang tak kiralah bawang putih, bawang merah, atau cili sehingga pecah minyak untuk menghapuskan bakteria yang ada dan barulah disimpan didalam peti sejuk didalam bekas bertutup. İnsyaAllah bawang yang telah ditumis boleh bertahan sehingga 2-3minggu di dalam peti sejuk. Maknanya Masak dulu Baru Simpan..

Ataupun Jika Nak Masak Baru la Di blendar bawangnya..

Oke Ini Beberapa Tips Yang Boleh Kita Cuba

1) Cara terbaik tumis sehingga pecah minyak untuk tahan lebih lama.
2) Kalau malas menumis, blender dengan MINYAK bukan air paip ye sebab dalam air tu sendiri dah ada bakteria. So lagi cepatlah rosak bawang tu.
3) Kalau nak jimat minyak, boleh blender kering. Baru simpan dalam peti sejuk.
4) 3 cara di atas insyaAllah lebih selamat berbanding blender dengan air dan disimpan dalam peti sejuk kerana di dalam air tersebut terdapat beribu2 microb yg boleh merosakkan bawang tersebut.

Jadi Nak percaya Atau tidak Terpulanglah Pada Masing-masing PP sendiri Suka Simpan Dalam Peti Sejuk Sebelum Nih.. Mungkin Lepas Nih  Boleh Olah Sikit Caranya Mengikut kesuaian Kitaa..
loading...

0 Response to "Bahaya Simpan Bawang Di Dalam Peti sejuk...Rupanya Akan Menjadi Racun...Ramai Yang Tak Tahu"

Post a Comment

loading...
'));