loading...

KETIKA ALIRAN DARAH HAID JANGAN SUKA AMALKAN MINUM INI AKAN MENYEBABKAN KANSER RAHIM


#Ketika Haid atau menstruasi adalah yang di alami setiap bulannya oleh setiap wanita kejadian yang hanya di alami oleh wanita ini merupakan peluruhan dinding rahim terdiri dari pada darah jaringan tubuh.

Haid juga merupakan suatu proses pembersihan rahim terhadap pembuluh darah kelejar-kelenjar dan sel sel yang tidak terpakai karena tidak ada pembuahan.

Bagi yang sudah berkahwin umum mengetahui bahaya bersetubuh ketika sang isteri sedang haid,namun bukan hanya itu pantang larang bagi wanita haid untuk mengelak dari pada kanser rahim,pemakanan juga mempunyai peranan penting dalam hal tersebut.

Berikut 4 perkara yang harus anda elakkan ketika sedang haid.
1. Jangan minum air yang memunyai ketulan ais, air soda dan kelapa semasa haid.
2. Jangan keramas kerana pori pori kepala sedang terbuka pada saat haid kerana boleh menyebabkan sakit kepala. (kepala dimasuki angin), sangat berbahaya kesan ini biasa dirsakan semasa muda dan semasa tua nanti.
3. Jangan makan timun semasa haid kerana getah yang ada pada timun menyebabkan sisa haid melekat di dinding rahim.
4. Selain itu, saat sedang haid, tubuh tidak boleh terluka, terjatuh dan terpukul oleh benda keras terutamanya bahagian perut kerana boleh menyebabkan muntah darah, dan menyebabkan rahim luka. (luka dalaman)

Ini membuktikan, minum ais semasa haid boleh menyebabkan darah haid terkumpul pada dinding rahim, setelah 5-10 tahun dapat menyebabkan “KETUMBUHAN & KANSER RAHIM”. Tolong sebarkan info ini kepada wanita yang anda sayangi, samada isteri, kakak, adik rakan dan sesiapa sahaja yang bergelar wanita. kerana mereka la yang perlu mengetahui hal yang penting ini.

Di seluruh dunia, hampir 500 ribu wanita disahkan menghidap kanser serviks setiap tahun dan separuh daripada mereka meninggal dunia akibat penyakit tersebut.

Manakala di Malaysia, Kanser serviks atau kanser pangkal rahim merupakan kanser kedua tertinggi yang dihidapi oleh wanita selepas kanser payudara. Dalam laporan WHO pada 2007, seramai 700 wanita di Malaysia meninggal dunia akibat kanser serviks setiap tahun.

Seram bila baca artikel dari suratkhabar tentang statistik kanser serviks atau kanser pangkal rahim ni.

Disebabkan itulah, saya cuba untuk share lebih lanjut cara mencegah dan rawatan kanser serviks atau kanser pangkal rahim pula. Pada entry yang lepas, saya share tentang gejala dan punca kanser serviks sahaja.LANGKAH AWAL UNTUK MENCEGAH  KANSER SERVIKS ATAU KANSER PANGKAL RAHIM

Ramai wanita mungkin kurang kensedaran mengenai kanser serviks atau kanser pangkal rahim berbanding kanser payudara. Kerapkali juga wanita sedar yang mereka menghidapi kanser serviks atau kanser pangkal rahim ni semasa di tahap 3 atau 4.

Jadi, langkah awal untuk mencegah kanser serviks atau kanser pangkal rahim adalah menjalani ujian Pap Smear.

Ujian Pap Smear ni merupakan antara salah satu cara ujian awal yang membantu mengenal pasti potensi sel-sel serviks untuk bertukar menjadi sel kanser sejak awal lagi. Wanita seharusnya memulakan ujian Pap Smear selepas 3 tahun melakukan aktiviti seks.Ujian pap smear

Selain ujian Pap Smear, anda juga boleh melakukan ujian di rumah dengan menggunakan sejenis alat yang dikenali sebagai Cervisafe. Alat ini memudahkan anda untuk mengambil sampel sel sendiri dan menhantar sampel sel ke makmal untuk analisis yang lebih lanjut.

Kalau ujian pada sampel itu menunjukkan ada sel kanser yang dikesan, anda boleh terus mendapatkan rawatan lanjut di hospital dengan segera. Saya rasa alat ni bagus juga untuk wanita wanita yang sibuk atau segan nak buat ujian di hospital.


Buat ujian sendiri menggunakan Cervisafe

Selain itu, terdapat lagi satu cara untuk mengesan sel kanser serviks atau kanser pangkal rahim ni jika anda rasa segan untuk membuat pemeriksaan di klinik atau hospital. Anda boleh membuat ujian melalui Colposcope iaitu satu alat yang dapat membesarkan imej sel pangkal rahim dan faraj ( lebih kurang macam mikroskop).

Selepas tu, ujian biopsi pula akan dibuat untuk mengambil tisu sel serviks dan sel tersebut kaan dikesan melalui mikroskop untuk mengesan apa apa perubahan pada sel serviks.
loading...

0 Response to "KETIKA ALIRAN DARAH HAID JANGAN SUKA AMALKAN MINUM INI AKAN MENYEBABKAN KANSER RAHIM"

Post a Comment

loading...
'));