loading...

28 Cara Merawat Sakit Lutut Yang Terbukti Berkesan. Sila Sebarkan


Sakit lutut ialah sakit yang biasa berlaku disebabkan oleh sendi lutut yang haus dan lusuh. Rawatan sakit lutut termasuklah rawatan semula jadi yang boleh dilakukan di rumah seperti, rawatan perubatan seperti penggunaan ubatan dadah dan juga melibatkan pembedahan. Mari kita lihat Cara Merawat Sakit Lutut :

Inilah 28 Cara Merawat Sakit Lutut Yang Terbukti Berkesan

1. Halia
Halia ialah ubat yang berkesan untuk mengurangkan sakit. Ini adalah disebabkan kehadiran sifat antiradang di dalamnya dan boleh digunakan sebagai cara merawat sakit lutut.


2. Cuka Epal Cider
Disebabkan sifat alkalinya, cuka epal cider boleh membantu untuk melarutkan mineral dan toksin berbahaya di dalam sendi lutut. Ia juga memulihkan pelincir untuk mengurangkan sakit dan menggalakkan pergerakan.


3. Kunyit
Kunyit mengandungi kurkumin yang mempunyai sifat antiradang dan antioksida yang boleh mengurangkan sakit. Kunyit juga boleh memperlahan perkembangan artritis rheumatoid iaitu salah satu punca utama sakit lutut.


4. Lemon
Lemon digunakan sebagai ubatan di rumah untuk sakit lutut yang berpunca daripada artritis. Asid sitrik yang terdapat dalam lemon bertindak sebagai pelarut untuk kristal asid urik yang juga punca kepada beberapa jenis artritis.

KLIK SINI UNTUK RAWATAN SAKIT LUTUT TANPA MINYAK TANPA PEMBEDAHAN


5. Minyak Biji Sawi
Menurut perubatan Ayurveda, urutan lembut pada lutut yang sakit dengan minyak biji sawi yang suam boleh mengurangkan keradangan , membaiki peredaran darah dan mengurangkan sakit.


6. Garam Epsom
Garam Epsom mengandungi magnesium sulfat yang boleh memberi kelegaan sakit lutut. Caranya ialah tambah setengan cawan garam Epsom kepada air mandian yang suam dan kacau sebati. Rendamkan lutut yang sakit dalam campuran air suam tadi selama 15 minit. Lakukan beberapa kali seminggu hingga sakit lega.


7. Minyak Kayu Putih
Minyak kayu putih mempunyai sifat analgesia atau pelega kesakitan yang boleh menghilangkan sakit lutut. Rasa sejuk minyak ini boleh mengurangkan sakit lutut akibat artritis dan boleh digunakan sebagai cara merawat sakit lutut.

8. Ekstrak Kulit Kayu Willow
Ekstrak Kulit Kayu Willow didapati berkesan untuk melegakan kesakitan akibat artritis dan boleh digunakan sebagai cara merawat sakit lutut.

KLIK SINI UNTUK RAWATAN SAKIT LUTUT TANPA MINYAK TANPA PEMBEDAHAN

9. Minyak Herba
Kajian juga mendapati salap yang diperbuat daripada kayu manis, halia, mastik dan minyak bijan adalah berkesan sama seperti krim artritis yang mengandungi salisilat iaitu rawatan yang biasa untuk sakit lutut .


10. Senaman
Senaman yang biasa seperti senaman sendi dan otot adalah penting untuk memperbaiki kekuatan dan kefleksibelan.Senaman yang bagus bagi mereka yang sakit lutut termasuklah berjalan dan berenang.


11. Mengekalkan Berat Badan Unggul
Kekalkan berat yang sihat dan hilangkan berat jika perlu kerana berat badan yang berlebihan akan menambah tekanan pada sendi dan menyebabkan sakit lutut. Jika anda obes, menghilangkan 5 % daripada berat badan anda boleh melegakan tekanan pada lutut.

12. Berehat dan Bersantai
Aktiviti fizikal adalah penting, tetapi berehat dan bersantai juga penting untuk menggalakkan kesihatan yang baik dan mengurangkan kesakitan.

KLIK SINI UNTUK RAWATAN SAKIT LUTUT TANPA MINYAK TANPA PEMBEDAHAN


13. Cukup Tidur
Tidur yang cukup diperlukan untuk kesihatan menyeluruh dan boleh digunakan sebagai cara merawat sakit lutut. Jika anda mengalami masalah tidur , berjumpalah dengan doktor anda.

14. Terapi Fizikal dan Terapi Cara kerja
Ahli terapi fizikal boleh bekerjasama dengan anda untuk membuat program senaman peribadi dan menunjukkan kepada anda bagaimana menggunakan urutan terapeutik .

15. Alat Bantu
Anda boleh melindungi lutut anda dengan menggunakan tongkat atau alat bantuan berjalan untuk memastikan anda tidak meletakkan lebih tekanan pada lutut.

16. Pendakap
Jenis pendakap yang berbeza boleh membantu mengurangkan sakit lutut dan membaiki fungsi dan pergerakan lutut.

KLIK SINI UNTUK RAWATAN SAKIT LUTUT TANPA MINYAK TANPA PEMBEDAHAN

17. Pengelakkan
Terdapat aktiviti tertentu yang perlu dielakkan termasuklah menaiki tangga secara berlebihan. Sukan yang berat seperti berjoging , aerobik, stres yang memberi kesan teruk, bengkokkan atau melutut yang lama dan melampau.

18. Kesihatan Mental
Bercakaplah tentang perasaan anda dengan ahli keluarga dan kawan-kawan. Lakukan latihan mental seperti meditasi dan berfikiran positif, melibatkan diri dalam kumpulan sokongan boleh membantu anda menguruskan sakit lutut anda dengan lebih baik.


19. Tai Chi
Tai Chi ialah satu bentuk senaman minda dan badan orang China lama. Ia membaiki keseimbangan dan kefleksibelan. Kajian mendapati mengamalkan tai chi terutamanya bermanfaat untuk mereka yang mempunyai osteoartritis.


20. Akupuntur
Kajian menunjukkan bahawa akupunturboleh membantu melegakan sakit lutut yang disebabkan oleh osteoartritis.

21. Glukosamin Sulfat dan Kondroitin Sulfat
Kedua-dua makanan tambahan ini mempunyai manfaat bagi mereka yang mempunyai sakit lutut yang teruk.

KLIK SINI UNTUK RAWATAN SAKIT LUTUT TANPA MINYAK TANPA PEMBEDAHAN

22. Krim Kapsaisin
Beberapa ubatan boleh didapati di farmasi dan hospital untuk melegakan kesakitan artritis. Contohnya , krim kapsaisin boleh digunakan untuk melegakan sakit osteoartritis dan boleh digunakan sebagai cara merawat sakit lutut. Ia diperbuat daripada lada (capsicum).

23. Ubatan Dadah
Pastikan anda mendapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan ubatan tersebut.

24. Suntikan
Anda perlu mendapatkan nasihat doktor tentang manfaat dan risiko rawatan suntikan bagi sakit lutut. Asid hyaluronik digunakan untuk melegakan sakit lutut secara sementara. Anestetik mungkin disuntik dengan ubat kortikosteroid antiradang (biasanya kortison) untuk membuat lutut rasa kebas dan menghindari sakit.

25. Pembedahan
Jika simptom osteoartritis mengganggu kehidupan harian anda dan tidak boleh bertindak balas dengan rawatan yang biasa , pembedahan adalah diperlukan.

26 .Tenaga Elektrik
Tenaga elektrik boleh digunakan untuk mengurangkan sakit dan bengkak dalam sendi artritis dalam beberapa cara. Ahli terapi selalu menggunakan elektrorangsangan transkutan yang mana elektrod diletakkan di sekeliling sendi yang terlibat dan menghantar nadi elektromagnetik melalui kulit. Cara ini boleh melegakan sakit & memudahkan pergerakan sendi yang keras dan boleh digunakan sebagai cara merawat sakit lutut.

27. Terapi Panas atau Sejuk
Menggunakan pelapik panas untuk merehatkan lutut anda apabila berbaring boleh membantu untuk membuatkan sendi menjadi kendur. Pek panas membantu untuk menenangkan otot dan meningkatkan peredaran. Terapi pek sejuk pula mengurangkan sakit dan bengkak. Caranya ialah membalut pek gel yang sejuk di sekeliling lutut.

28. Teknologi Terkini FAR INFRA RED (TERBUKTI)
FAR INFRA RED (Sinaran Inframerah Jauh) ialah sinaran tidak nampak terdiri daripada gelombang elektromagnetik yang mempunyai panjang gelombang di dalam julat spektrum inframerah . Ia mampu menembusi semua lapisan di dalam tisu dan otot.
Sinaran inframerah telah banyak digunakan dalam rawatan teurapatik termasuklah penyakit yang berkaitan dengan vaskular (saluran darah) dan penyakit berkaitan kulit.

Antara kebaikan Sinaran Inframerah Jauh untuk manusia ialah :
1.Membesarkan salur darah
2.Meningkatkan isipadu aliran darah
3.Meningkatkan suhu pada kulit
4.Membantu meningkatkan peredaran darah terutamanya di bawah kulit.

Menggunakan konsep terapi haba atau “tuam panas”, sinaran inframerah jauh (far infrared) yang dihasilkan oleh TURMALINE akan menghasilkan haba yang merangsang pembesaran saluran kapilari darah dan menyebabkan lebih banyak darah beroksigen mengalir di kawasan yang sakit. Seterusnya, akan melegakan ketegangan otot, menghilangkan kesakitan, dan mempercepatkan proses penyembuhan.

Padu Magnetic Knee Support telah direka khas mengandungi kekisi TURMALINE yang luas dengan menghasilkan HABA Semulajadi untuk membantu melegakan & menghilang kesakitan lutut.
loading...

0 Response to "28 Cara Merawat Sakit Lutut Yang Terbukti Berkesan. Sila Sebarkan"

Post a Comment