loading...

Inilah Cara Mudah Untuk Menghilangkan Blackhead


Blackhead adalah salah satu masalah yang sering merimaskan kita. Ia boleh merencatkan penampilan seseorang dek kerana bintik-bintik hitam yang muncul pada hidung dan sekitar kawasan pipi.

Apabila kulit anda menghasilkan sebum atau minyak yang banyak, reaksi kimia yang melibatkan melanin akan berlaku sekali gus menyebabkan bintik-bintik pada wajah anda berwarna hitam.

Ramai orang yang cuba menghilangkan blackhead dengan menggunakan pelbagai jenis produk mask tetapi ianya sedikit menyakitkan. Apa yang ramai tidak tahu, salah

satu kaedah terbaik dalam menghilangkan masalah ini adalah dengan menggunakan susu dan buah pala.


Susu mengandungi asid laktik yang boleh menghapuskan sel-sel kulit mati manakala buah pala pula mampu berfungsi sebagai agen penggosok yang boleh menanggalkan bintik hitam dan menjadikan kulit anda lebih mulus serta lembut.

Teruja untuk mencuba kaedah ini? Anda hanya perlukan:

Bahan-Bahan:

1 sudu besar serbuk buah pala
2-3 sudu besar susu
Mangkuk kecil
Sudu atau garfu
Cara membuatnya:

Campurkan serbuk buah pala dan susu sehingga menjadi seperti pes.
Sebelum disapukan pes ini ke muka, cuci dahulu muka anda.
Keringkan muka anda dan sapukan pes ini dalam pergerakan membulat.
Jangan gosok wajah anda terlalu kasar bagi mengelakkan kulit muka anda menjadi pedih.
Gosok lembut selama tiga ke lima minit dan cuci dengan air suam.
Itu sahaja! Anda pasti akan memperoleh kulit yang lembut dan berbau segar! Jangan lupa mencubanya dan berikan komen anda tentang keberkesanan kaedah ini.

 CARA MENGHILANGKAN BINTIK HITAM
Bila lihat muka di cermin yang ada ‘blackhead‘, tentu seorang wanita itu rungsing. Tentunya mereka inginkan kulit yang licin dan mulus.

APA ITU BINTIK HITAM?

Bintik hitam adalah jerawat yang tidak mempunyai kulit di atasnya. Disebabkan ia tidak berkulit dan terdedah kepada udara, lapisan atas teroksida dan bertukar kepada warna gelap.Selalunya ada di kawasan hidung dan muka. Terdapat 5 cara semulajadi untuk menghilangkan bintik hitam tersebut:

1. JADIKAN PENGELUPASAN (EXFOLIATION) DAN PELELESAN MIKRO (MICRODERMABRASION) SEBAHAGIAN DARIPADA TABIAT MINGGUAN ANDA

Terdapat banyak benda yang anda boleh gunakan untuk mengelupas dan menghilangkan bintik hitam yang terdapat di dalam kabinet rumah anda sekarang. Kegemaran saya ialah:

Terutamanya untuk kulit berminyak dan untuk menghilangkan bintik hitam. Buah pala membantu menghilangkan minyak, memberikan kuasa sentalan, dan meninggalkan kulit yang sangat licin. Asid laktik di dalam susu pula membantu memecahkan sel-sel kulit supaya ia hilang apabila anda membilas muka anda.

2. MELAKUKAN TEPUKAN MADU

Madu yang anda gunakan haruslah benar-benar melekit untuk menjadikannya berkesan. Tuangkan sedikit madu di tangan anda dan tepuk bahagian muka yang berbintik hitam untuk menghilangkannya. Madu tersebut akan melekit pada liang anda dan angkat tangan anda bagi menghilangkan bintik hitam.

Ia juga menawarkan sokongan antibakteria dan antioksida, saki-baki madu tersebut akan tertinggal di dalam liang dan tidak akan teroksida (dan bertukar hitam) secepatnya. Terus lakukannya selama 3 minit dan bilas muka anda dengan air.

3. GUNA PUTIH TELUR UNTUK MENANGGALKAN KOTORAN BERMINYAK

Bermula dengan muka yang bersih, ratakan putih telur menggunakan jari atau berus. Mula dengan satu lapisan nipis dan biar ia kering sebentar. Kemudian sapukan lapisan kedua di atas dan biarkannya kering sepenuhnya.

Biarkan topeng ini kering selama 15 minit. Muka anda akan berasa tegang dan akhiriny dengan menyapu putih telur tersebut dengan kain basah yang suam sepenuhnya.

4. GUNAKAN TOPENG TANAH LIAT KOSMETIK UNTUK MENYERAP MINYAK

Secara asasnya, campurkan 1 sudu tanah liat dengan 1 sudu cuka sider epal (atau air tulen) dan kacau sehingga anda mempunyai campuran yang tidak berketul. Ratakan di seluruh muka anda, atau di kawasan yang mempunyai bintik hitam. Biar untuk kering selama 15-20 minit. Ambil kain basah suam untuk menekan topeng selama beberapa saat, kemudian dengan perlahan-lahan sapukannya.

5. JIKA KESEMUANYA GAGAL, GUNAKAN BERUS GIGI BERSIH

Jangan guna kaedah ini melainkan cara lain di atas gagal.

Gunakan berus bulu lembut, tuangkan sedikit jus limau pada berus gigi, dengan satu atau dua titik minyak seperti jojoba, tamanu atau semambu. Dengan perlahan sental kawasan berbintik dengan kepala berus gigi tersebut. Anda boleh bilas dengan air dan tuangkan limau dan minyak jika perlu.
loading...

0 Response to "Inilah Cara Mudah Untuk Menghilangkan Blackhead"

Post a Comment

loading...
'));